Prigožin: "Vagner" će nastaviti aktivnosti u Africi

BBC je analizirao audio zapis i potvrdio da je to glas Prigožina

20.07.2023. 18:55
  • Podijeli:
Vagner grupa_Wagner_paravojna formacija_Foto Reuters-6400529a55213.webp Foto: Reuters

Vođa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin, izjavio je da će oni nastaviti da se bore u afričkim zemljama gdje su već prisutni.

"Nije bilo i neće biti smanjenja naših programa u Africi", rekao je Prigožin za televiziju Afrik media.

BBC je analizirao audio zapis i potvrdio da je to glas Prigožina.

On se nije pojavio pred kamerama tokom intervjua za Afrik media, proruski informativni kanal koji ima u fokusu afričke zemlje francuskog govornog područja i povezan je sa grupom "Vagner", navodi britanski javni servis.

Prigožinovi vojnici se nalaze u brojnim zemljama uključujući Mali i Centralnoafričku Republiku (CAR), gdje ih grupe za ljudska prava i UN optužuju za ratne zločine.

Velika Britanija je objavila sankcije protiv 13 pojedinaca i preduzeća povezanih sa grupom "Vagner", optužujući ih za pogubljenja i mučenje u Maliju i CAR i prijetnje miru i bezbjednosti u Sudanu. 

Među njima su šefovi Vagnerovih operacija u Maliju Ivan Aleksandrovič Maslov i u CAR Konstantin Aleksandrovič Pikalov.

I SAD optužuju Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na afričkom kontinentu.

Prigožin, međutim, insistira da je njihov rad drugačije prirode.

"Nastavljamo da radimo u svim zemljama u kojima smo započeli ili sada radimo na saradnji i razvoju", rekao je on za televiziju Afrik media.

Prigožin je nabveo da, ako pomoć Vagnerove grupe bude potrebna bilo gdje za borbu protiv bandi i terorista i za zaštitu interesa naroda ovih zemalja, oni su spremni da odmah počnu da ispunjavaju ovaj zadatak nakon usaglašavanja uslova.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()