Preko 300 smrtnih slučajeva u Bangladešu od denga groznice

Stručnjaci strahuju da se situacija neće poboljšati do decembra

06.08.2023. 19:38
  • Podijeli:
denga groznica reuters-64cfda535d681.webp Foto: Reuters

Denga groznica postala je vanredna situacija u javnom zdravstvu u Bangladešu, s deset novih žrtava u subotu, čime je broj umrlih povećan na 303, prema Generalnom direktoratu zdravstvenih usluga (DGHS), javlja Anadolu.

Denga groznica je uobičajena u tropskim područjima, a uzrokuje visoku temperaturu, glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i u najtežim slučajevima krvarenja koja mogu dovesti do smrti.

Proširila se na cijelo područje Bangladeša čime je oboren rekord u smrtnim slučajevima iz 2000. godine.

Prošle godine je 281 osoba umrla od denga groznice, što je najveći broj ikada zabilježen u bilo kojoj naciji, saopćio je DGHS.

Ukupan broj hospitalizacija dostigao je 63.968 sa 2.495 novih hospitalizacija, navedeno je.

Situacija se nastavlja pogoršavati, a stručnjaci strahuju da se situacija neće poboljšati do decembra.

Mushtaq Hussain, virolog i savjetnik državnog Instituta za epidemiologiju, kontrolu i istraživanje bolesti (IEDCR), rekao je da je vanredna situacija za javno zdravlje.

Procjene pokazuju da se smrtnost od denga groznice kreće između 40.000 i 70.000 godišnje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()