Poznati njemački trgovački lanac uvodi četverodnevnu radnu sedmicu

Riječ je o modelu radnog vremena prema kojem su zaposlenici na radnom mjestu četiri dana u sedmici umjesto uobičajenih pet

16.11.2022. 10:43
  • Podijeli:
Gerry Weber_foto_Gerry Weber-1668582986592.webp Foto: Gerry Weber

Poznati njemački modni brend ženske odjeće Gerry Weber s tradicijom od 1973. godine sljedeće će godine uvesti tzv. četverodnevnu radnu sedmicu u svoje trgovine u Njemačkoj.

Riječ je o modelu radnog vremena prema kojem su zaposlenici na radnom mjestu četiri dana u sedmici umjesto uobičajenih pet.

Prema riječima šefice kompanije Angelike Schindler-Obenhaus, model radnog vremena nazvan “Zeithochthree” namijenjen je pokrivanju različitih potreba zaposlenika.

"Ubuduće zaposlenici mogu birati hoće li rasporediti svoje sedmično radno vrijeme na četiri ili pet dana u sedmici.  Jedini uvjet je koordinacija s voditeljem, budući da bi trgovine trebale nastaviti s radom od ponedjeljka do petka. Ponuda se odnosi na stalno i honorarno zaposlene", rekli su iz kompanije, prenosi Fenix magazin.

"Hrabrost i povjerenje su uvijek dobri, to je moje uvjerenje. Našim zaposlenicima pružamo mogućnost osobne odgovornosti. Oni su zahvalni a to dovodi do visokog nivoa motivacije, ali i do visokog nivoa lojalnosti", kaže Schindler-Obenhaus.

Modna kuća već više od deset godina ima moto: "Radi kad želiš".

S početkom pandemije korone dodano je "Radi gdje želiš". Zaposlenici su birali žele li raditi "online" ili s radnog mjesta jedan, dva, tri, četiri ili pet dana.

Osim toga, zaposlenici Gerryja Webera moći će uzeti do četiri sedmice odmora svake dvije godine u obliku neplaćenog dopusta.

"Sve opcije se mogu međusobno kombinirati", poručuju iz kompanije.

Model radnog vremena "Zeithochthree" najprije će se uvesti u Njemačkoj, a kasnije i na međunarodnom nivou. Od toga bi korist trebalo imati oko 500 zaposlenika.

Druge kompanije u Njemačkoj i inostranstvu također eksperimentiraju s alternativnim modelima radnog vremena kao što je četverodnevna radna sedmica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()