Potraga završena tragično: Pronađeno osam tijela, poginuli u klizištu

Meteorološka služba objavila je nekoliko crvenih upozorenja na jake padavine, koja su ujedno i najviša u četvorostepenom sistemu

23.06.2024. 19:52
  • Podijeli:
poplave i klizišta u kini, poplava, klizište, kina - 18 jun 2024 - foto Huang Jiemin Xinhua via AP Tanjug-66716efadb333.webp Foto: Huang Jiemin/Xinhua via AP/Tanjug

Osam osoba poginulo je u klizištu u planinskom području u provinciji Hunan u centralnom dijelu Kine, javili su danas državni mediji.

"Četiri kuće su se urušile i osam ljudi se vodilo kao nestalo. NJihova tijela su pronađena", navodi se u izvještaju.

Prema navodima kineske državne televizije, jaka kiša uzrok je klizišta koje je zahvatilo selo u provinciji Hunan.

Kina je u proteklih nekoliko mjeseci zahvaćena ekstremnim vremenskim uslovima i neuobičajeno visokim temperaturama.

Meteorološka služba objavila je nekoliko crvenih upozorenja na jake padavine, koja su ujedno i najviša u četvorostepenom sistemu. Upozorenja se odnose i na provincije Hjubej i Anhui.

Jake kiše zahvatile su provinciju Guangdong na jugu Kine, te izazvale poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje 38 osoba.

Padavine su zahvatile južni dio, ali u sjevernom dijelu Kine registrovane su visoke temperature iznad 35 stepeni Celzijusovih, uključujući i Peking, gdje je prošle sedmice izmjerena temperatura od 40 stepeni Celzijusovih. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()