Potpuni haos: Wagnerovci ušli u Rusiju, Prigožin poručio: Oborili smo helikopter

Da li je na pomolu građanski rat?

24.06.2023. 07:41
  • Podijeli:
wagner reuters-64968110c135f.webp Foto: Reuters

Trupe ruske plaćenićke grupe "Wagner" pod kontrolom Jevgenija Prigožina umarširale su u Rostov na Donu, poslije njegove optužbe da ruska vojska "uništava" njegove borce, prenosi CNN.

Također je rekao da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter. "Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice", rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gdje se to navodno dogodilo. AFP nije mogao provjeriti Prigožinovu tvrdnju.

On je obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha i najavio "marš pravde" svojih vojnika. Moskva je reagovala pokretanjem istrage protiv šefa "wagnerovaca", koji je optužen za izazivanje „građanskog rata“.

Iza ponoći nešto prije 2 sata, Prigožin je tvrdio da su Wagnerovci poslije ponoći prešli u Rusiju iz Ukrajine na više lokacija.

On je na Telegramu objavio da su ih na granici vojnici "pustili da prođu", i da su se vojnici kojima je naređeno da iz zaustave, "sklonili sa strane" i pustili ih da uđu u Rostov na Donu - grad u blizini granice Rusije sa Ukrajinom.

"Ako bilo ko stane na naš put, uništit ćemo ga. Idemo do kraja", rekao je Prigožin.

U Moskvi su pooštrene mjere sigurnosti, objavila je novinska agencija TASS, prije svega oko najvažnijih vladinih lokacija i infrastruktura u glavnom gradu. Vlasti južne regije Voronjež objavile su da je situacija pod kontrolom i da se poduzimaju mjere sigurnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()