Postaje li Švedska raj za kriminalce: Blizu 62 hiljade ljudi povezano s kriminalnim grupama

Švedski ministar pravde Gunnar Strommer podsjetio je da su 62 osobe poginule u pucnjavama u Švedskoj 2022. godine

23.02.2024. 18:59
  • Podijeli:
svedska-63c1161e31216.webp Foto: Pixabay

U Švedskoj je blizu 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama ili je povezano s njima. Ovo je danas objavila komesarka švedske policije Petra Lundhov.

"Identificirali smo 14.000 osoba aktivnih u kriminalnim mrežama. Što se tiče osoba koje su povezane s tim mrežama, procjenjujemo da ih ima 48.000", rekla je Lundhov na konferenciji za novinare u Stockholmu.

Švedski ministar pravde Gunnar Strommer podsjetio je da su 62 osobe poginule u pucnjavama u Švedskoj 2022. godine.

Napomenuo je da, iako se broj neznatno smanjio u 2023. godini, prema preliminarnim podacima, švedske vlasti zabilježile su devet puta više pucnjava sa žrtvama nego Norveška, Danska i Finska zajedno. U ovoj nordijskoj zemlji u isto vrijeme dogodio se najveći broj napada eksplozivom dosad.

"Govorimo o kriminalu s velikom sklonošću nasilju, koji ušutkava svjedoke, prijeti socijalnim radnicima, infiltrira se u vlasti i političke stranke", dodao je Strommer o kriminalnim mrežama.

Broj tragičnih pucnjava u Švedskoj više se nego utrostručio u proteklom desetljeću. Prošlog septembra u pucnjavi je ubijeno 11 osoba, što je najveći broj žrtava pucnjave u jednom mjesecu od 2019. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()