Poručio na Međunarodnom ekonomskom forumu: Putin smatra da BRIKS ima veliki potencijal

Posebnu pažnju Rusija će pokloniti južnom pravcu, riječ je o koridorima "Sjever-Jug" i o crnomorskom pravcu.

07.06.2024. 17:12
  • Podijeli:
BRICS BRIKS_Profimedia-64b938f39a0d2.webp Foto: Profimedia

U svijetu je u toku trka za jačanje suvereniteta, rekao je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, u obraćanju učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja" naveo je on.

Posebnu pažnju Rusija će pokloniti južnom pravcu, riječ je o koridorima "Sjever-Jug" i o crnomorskom pravcu.

"Pored toga aktivno se razvija Sjeverni morski put" dodao je Putin.

Putin navodi da je Rusija spremna da ponudi sveobuhvatna tehnološka i industrijska partnerstva uz obuku kadrova.

Kako je istakao, na prijateljske države odlazi tri četvrtine ukupne robne razmjene Rusije.

Nastavlja se saradnja u okviru ЕAЕS, a obim robne razmjene raste iz godine u godinu, naveo je ruski predsjednik, prenose agencije.

"Rusija je dokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promjena. Promijenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove", dodao je on.

Još je naveo:

"Vidimo kako se pokrenula među zemljama borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa - državnom, ekonomskom i vrijednosnom, a zemlje koje su do sada bile najveće sile žele na sve načine da sačuvaju svoju hegemoniju i pozicije. Vidimo da je ekonomija broj jedan Kina i to a velikom razlikom u odnosu na drugo mjesto, a treća Indija, sve se jače razvijaju zemlje Azije i Afrike. Upravo će one određivati globalnu sliku sredinom 21. vijeka" rekao je Putin.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()