Portugalske vlasti na jedrilici zaplijenile tonu kokaina

Jedrilica je zaustavljena na otvorenom moru u noći na srijedu, oko 370 kilometara od portugalske obale

03.06.2023. 11:00
  • Podijeli:
Brod kokain foto Europol-63908c2b327e0.webp Foto: Europol

Portuglaske vlasti zaplijenile su oko tonu kokaina na jedrilici koja je plovila Atlantikom iz smjera Latinske Amerike i uhitile 53-godišnjaka, priopćile su ratna mornarica i pravosudna policija.

Uhapšen muškarac je bio sam na jedrilici

Jedrilica je zaustavljena na otvorenom moru u noći na srijedu, oko 370 kilometara od portugalske obale, rekao je za AFP Artur Vaz, načelnik odjela pravosudne policije za suzbijanje trgovine drogom. Pošto ga je locirala i zaustavila, policija je pretražila brod i uhapsila jedinog člana posade, 53-godišnjeg stranog državljanina, dodaje se u saopćenju portugalske ratne mornarice.

Jedrilica koja je plovila pod poljskom zastavom, duga oko 16 metara, s Atlantskog oceana je dopraćena u pomorsku bazu Almadu, južno od Lisabona, kamo je stigla jučer ujutro. Portugalski istražitelji navode da je droga bila namijenjena nekolikim evropskim zemljama.

"Možemo potvrditi da trenutno u Evropu ulaze velike količine droge, osobito kokaina i hašiša. No kokain se uglavnom doprema u kontejnerima", kazali su iz policije. Opearacija Monako rezultat je međunarodne saradnje u kojoj su sudjelovali portugalska pravosudna policija, Državna uprava za obavješćivanje i za carinsku istragu (DNRED) te američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()