Portugal odlučio poslati Ukrajini tenkove Leopard 2

Portugal sada radi s Njemačkom kako bi omogućio logističku operaciju za nabavku rezervnih dijelova

04.02.2023. 22:23
  • Podijeli:
Tenk_Leopard_Foto Reuters-63bed04254605.webp Foto: Reuters

Portugalski premijer Antonio Costa rekao je ove subote da će Portugal prebaciti tenkove Leopard 2 ukrajinskim oružanim snagama, a također je dodao da je sada u toku logistička operacija s Njemačkom za vraćanje nekih tenkova.

Kosta je također naglasio da slanje tenkova u Ukrajinu ne bi ugrozilo nacionalni vojni potencijal u smislu opreme.

"Sada radimo na pripremama. Znam tačno koliko će tenkova biti poslano u Ukrajinu, ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme", rekao je šef izvršne vlasti.

Prema riječima premijera, Portugal sada radi s Njemačkom kako bi omogućio logističku operaciju za nabavku rezervnih dijelova kako bi se završila restauracija nekih borbenih vozila koja nisu bila u upotrebi.

"Operacija ima za cilj da Ukrajini obezbijedi nekoliko tenkova, a da Portugal ne izgubi svoj vojni potencijal. Očigledno, Portugal ima i obaveze unutar NATO-a, koje ne možemo a da ne ispunimo u smislu posjedovanja opreme za intervencije ako je potrebno", upozorio je on.

António Costa je napomenuo da je pokret koji se dešava u Evropi ima za cilj da sva ova vozila budu isporučena do kraja marta.

Prethodno su portugalski mediji objavili da se Portugal sprema da pošalje četiri tenka njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()