Ponovo eskalirao sukob u Nagorno-Karabahu: Azerbejdžanska vojska pokrenula napade

Zbog eskalacije sukoba, lider nepriznate regije Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan proglasio je djelimičnu mobilizaciju zbog zaoštravanja situacije

03.08.2022. 20:39
  • Podijeli:
nagorno-rat-borbe-twitter.jpg

Iako je od 2020. godine i potpisivanja mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije situacija u Nagorno-Karabahu djelovala stabilno, čini se kako se sukob u ovoj regiji ponovno intenzivirao.

Naime, još od početka sedmice zabilježeni su sukobi između vojske Azerbejdžana i armenskih snaga na ovom području, a situacija je dodatno eskalirala tokom dana kada je prema tvrdnjama novinara koji se nalaze u ovoj regiji azerbejdžanska vojska pokrenula napade u blizini koridora Lachin, jedine poveznice Nagorno-Karabaha s Armenijom.

Borbe su se intenzivirale i u sjeveroistočnom dijelu Nagorno-Karabaha gdje su snage Azerbejdžana, uz pomoć dronova Bayraktar TB-2, uništile armensku jedinicu u blizini Drmbona.

"Azerbejdžan tvrdi kako su u napadima stradala četiri armenska vojnika dok ih je povrijeđeno 15", prenosi novinar Neil Hauer.

Djelimična mobilizacija

Zbog eskalacije sukoba, lider nepriznate regije Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan proglasio je djelimičnu mobilizaciju zbog zaoštravanja situacije.

"Harutjunjan je potpisao ukaz prema kojem se od 3. augusta 2022. godine u Nagorno-Karabahu najavljuje djelimična vojna mobilizacija", piše ruska agencija RIA.

Armenija i Azerbejdžan su potpisali mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu 10. novembra 2020. godine. Dogovoren je prekid vatre, razmjena zarobljenika, a Azerbejdžan je iz ovog sporazuma izvukao znatno više s obzirom na to da im je prepušteno upravljanje oblastima Kelbajar, Lachin i Agdam.

Armenskoj strani ostavljen je na upravljanje koridor dužine pet kilometara kojim će se povezati s Armenijom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()