Policija i žandarmerija oko crkava: Pojačavaju se sigurnosne mjere zbog mogućih napada u Evropi

U Austriji su uhapšene četiri osobe zbog mogućeg napada

24.12.2023. 14:57
  • Podijeli:
njemacka reuters-651bc82d2f128.webp Foto: Reuters

Francuska će pojačati sigurnost oko crkava u božićnom razdoblju zbog mogućih napada. U Austriji su uhapšene četiri osobe zbog mogućeg napada.

Policija i žandarmerija vidljivo će biti raspoređena ispred crkava kako bi zaštitili vjernike tijekom proslave Božića u nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro, napisao je na X-u (bivšem Twitteru) francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Darmanin je prethodno pozvao prefekte da ostanu vrlo oprezni tokom blagdanskog razdoblja.

Od smrtonosnog napada na učitelja u oktobru, u Francuskoj je na snazi najviši stupanj opasnosti od terorizma.

Još u petak u protuterorističkoj akciji na istoku zemlje privedeno je pet osoba.

U Njemačkoj su u subotu pojačane sigurnosne mjere u katedrali u Koelnu zbog naznaka mogućeg plana napada određene ekstremističke skupine.

Četiri osobe uhapšene u Austriji zbog planova za mogući napad

Austrijska unutrašnja obavještajna služba privela je četiri osobe u istrazi o militantnoj mreži, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Hapšenja su uslijedila nakon naznaka mogućeg napada na crkvu u Beču i katedralu u njemačkom gradu Kölnu.

Uprava za državnu sigurnost i obavještajne poslove pri ministarstvu unutarnjih poslova Austrije objavila je u nedjelju da su u tijeku ispitivanja osumnjičenih. Trenutačno se ne mogu dati daljnji detalji zbog kriminalističke taktike.

Njemački list Bild ranije je izvijestio o austrijskim hapšenjima, kao i jednom u Njemačkoj. U nedjelju za to isprva nije bilo potvrde.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču saopćilo je da je sigurnosna situacija u Austriji i širom Evrope napeta. Sigurnosne službe stoga su tokom božićnih blagdana poduzele mjere opreza u obliku pojačanog nadzora i praćenja javnih prostora.

Policija u Beču dala je slične izjave u subotu. Mjere sigurnosti pojačane su i u katedrali u Kölnu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()