Pobunjenici u Nigeru se pripremaju za stranu invaziju, zatvoren vazdušni prostor

Nisu precizirali o kojoj državi je riječ

07.08.2023. 07:45
  • Podijeli:
Niger_vojna hunta_policija_Foto Reuters-64c7b147de9ee.webp Foto: Reuters

Vojna hunta u Nigeru saopštila je da, kako je navedeno, "strana država" sprema invaziju na njenu teritoriju, bez preciziranja o kojoj državi je riječ, prenosi TV kanal Al Arabija.

Oni su takođe najavili zatvaranje vazdušnog prostora u zemlji zbog ultimatuma Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS).

Ranije je ECOWAS dao rok od nedjelju dana da se svrgnuti predsjednik Mohamed Bazum vrati na vlast u Nigeru, a u suprotnom je najavila da će upotrebiti silu da uspostavi ustavni poredak. 

Istovremeno, zapadni mediji su pisali da je plan za moguću vojnu intervenciju u Nigeru već razvijen.

EKOWAS je prethodno saopštio da će obustaviti finansijsku pomoć Nigeru, uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovinu učesnika puča, njihovih porodica i svakog ko pristane da „učestvuje u institucijama” koje je postavila pobunjenička vojska. 

Takođe, zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja zajednice i Nigera.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()