Pobunjenici: Dvije afričke države spremaju vojnu intervenciju u Nigeru

U međuvremenu, zvanične delegacije ove dvije države stižu u Niger kako bi "pokazale svoju solidarnost sa bratskim narodom"

08.08.2023. 17:10
  • Podijeli:
Niger_vojna hunta_policija_Foto Reuters-64c7b147de9ee.webp Foto: Reuters

Pobunjenici u Nigeru saopštili su da dvije države centralne Afrike. navodno, prebacuju snage radi učešća u vojnoj intervenciji u njihovoj zemlji, javlja agencija ANP.

"Uprkos tome što narod Nigera to neodobrava, kao ni narodi država EKOVAS (Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike), plan rata je već sastavljen. Dvije države centralne Afrike su počele da prebacuju snage radi učešća u njemu", citira agencija saopštenje Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine koji su formirali pobunjenici.

Televizija "Al Arabija" javlja da su vojne vlasti Nigera poslale dodatne snage u prigranična područja sa Nigerijom i Beninom. Savjet upozorava EKOVAS da svako miješanje ovih država u unutrašnje stvari Nigera može dovesti do katastrofalnih posljedica za stabilnost cijelog regiona i jedinstva EKOVAS.

Aviokompanija "Er Frans" saopštila je da obustavlja aviosaobraćaj sa Burkinom Faso i Malije – države koje su podržale nove vlasti u Nigeru.

U međuvremenu, zvanične delegacije ove dvije države stižu u Niger kako bi "pokazale svoju solidarnost sa bratskim narodom".

U nedjelju, kada je istekao ultimatum Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (EKOVAS), koja je Nigeru zaprijetila vojnom intervencijom, hiljade pristalica pobunjenika okupilo se na stadionu u Nijameju.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsjednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko djelovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani.

Tokom puča on je predvodio predsjedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()