Pilot koji je pokušao da obori avion eksperimentisao sa psihodeličnim gljivama

On je dodao da je mislio da sanja kada je pokušao da aktivira sistem za gašenje požara u pilotskoj kabini, navodi se u federalnoj optužnici

25.10.2023. 11:39
  • Podijeli:
c919 kineski avion reuters-647306b2bf844.webp Foto: Reuters

Pilot kompanije Alaska erlajns koji je tokom leta u nedjelju, dok nije bio na dužnosti, pokušao da ugasi motore, rekao je policiji poslije hapšenja da vjeruje da je imao nervni slom, kao i da je nedavno eksperimentisao sa psihodeličnim gljivama jer mu se pogoršavalo mentalno stanje.

On je dodao da je mislio da sanja kada je pokušao da aktivira sistem za gašenje požara u pilotskoj kabini, navodi se u federalnoj optužnici, prenosi Glas Amerike.

Jedan pilot je čuo Emersona kako kaže: „Nisam dobro“, dok je drugi vidio kako podiže ruku i hvata crvene ručice za gašenje požara, koje bi aktivirale sistem za gašenje požara u avionu i isključile dovod goriva do motora, kažu dokumenti.

Prvi pilot je zgrabio Emersonovu ruku, ali on se na početku opirao i borili su se oko 25 do 30 sekundi prije nego što se Emerson smirio, kažu istražioci. Drugi pilot je potom proglasio vanredno stanje u letu, isključio autopilot aviona i uputio se prema Portlandu.

Piloti su rekli da nikad prije nisu upoznali Emersona i da su imali neobavezni razgovor o vremenskim prilikama i avionima tokom prvog dijela leta.

Piloti su istražiocima rekli da je Emerson uspio savladati pilota koji se s njim borio i  povući ručice, „to bi isključilo hidrauliku i gorivo motorima, pretvarajući avion u jedrilicu za nekoliko sekundi.“

Istražioci su rekli da su stjuardese na avionu kasnije rekle da im je Emerson rekao „morate me sada lisicama vezati ili će biti loše.“

Nekoliko trenutaka kasnije, tokom spuštanja aviona u Portland, Emerson sa lisicama na rukama okrenuo se prema izlazu za hitne slučajeve i pokušao zgrabiti ručku, ali stjuardesa ga je spriječila i pokušala odvratiti razgovorom.

Tokom ove epizode, druga stjuardesa je rekla da je Emerson rekao: „Pokvario sam sve“ i da je „pokušao ubiti sve“ prije nego što je izvadio svoj telefon i pokušao nekome poslati poruku.

Po dolasku na aerodrom, policajci  su našli Emersona kako sjedi u zadnjem dijelu aviona, osiguran pojasevima i s lisicama na rukama.

Emerson je policiji rekao da radi za Alaska Airlines i da je pilot od 2001. godine prije nego što je rekao da je doživio „nervni slom“, da nije spavao 40 sati i da se osjeća dehidrirano i umorno.

Iz sudskih dokumenata nije bilo moguće saznati da li je 44-godišnji Džozef Dejvid Emerson bio pod uticajem psihodeličnih gljivama dok je bio u avionu, ali je jedan agent FBI napisao da je pilot rekao policiji da ih je uzimao i da mu je to bio prvi put.

Emerson je uhapšen u nedjelju veče u Oregonu po optužbi za pokušaj ubistva nakon što je posada aviona prijavila da je pokušao da ugasi motore na letu od savezne države Vašington do Kalifornije, dok je sjedio na dodatnom sjedištu u pilotskoj kabini.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()