Pentagon objavio fotografiju kineskog balona neposredno prije obaranja

Nakon otkrića balona, američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je posjetu Pekingu

23.02.2023. 11:11
  • Podijeli:
SAD_balon_kina_foto_AA-63f737f753103.webp Foto: AA

Američko ministarstvo odbrane objavilo je fotografiju kineskog balona neposredno prije obaranja 4. februara.

Pentagon je skoro 20 dana nakon obaranja objavio fotografiju koju je snimio pilot borbenog aviona U-2 neposredno prije pada balona na obalu Južne Karoline, prenosi Anadolija.

Američka Sjeverna komanda (NORTHCOM) objavila je da su ostaci kineskog balona izvađeni iz mora i poslani u laboratoriju Federalnog istražnog biroa (FBI) na ispitivanje.

Oštre reakcije Washingtona

Kineski balon, koji je otkriven iznad američke savezne države Montana, gdje se nalazi američko nuklearno oružje, izazvao je diplomatsku krizu između Washingtona i Pekinga te privremeno zatvaranje američkog zračnog prostora.

Nakon otkrića balona, američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je posjetu Pekingu.

Kina tvrdi da je balon koji su oborile SAD bio civilni zračni brod za meteorološka istraživanja koji je skrenuo s kursa.

Povodom oštrih reakcija iz Washingtona, iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova su poručili da su “neki političari i mediji u SAD-u podigli prašinu kako bi napali i ocrnili Kinu”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()