Pemijer Slovenije najavio paket pomoći Palestini od 2,5 miliona eura

Robert Golob se u Jordanu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom

11.06.2024. 18:25
  • Podijeli:
Robert Golob Boštjan PodlogarSTA via Tanjug-652046be8b9bc.webp Foto: Boštjan PodlogarSTA via Tanjug

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u utorak da će njegova zemlja izdvojiti dodatnih 2,5 miliona eura za pomoć Palestini kroz različite programe Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolu.

Golob je rekao da rezolucija o Gazi koju je u ponedjeljak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a daje nadu za rješenje o dvije države.

On je to izjavio na marginama konferencije o humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze u Jordanu nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju za prekid vatre u Gazi. Rusija je bila uzdržana tokom glasanja, dok je preostalih 14 članova Vijeća glasalo za.

Golob se u međuvremenu u Jordanu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Palestini.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je da se Abbas sastao s Golobom u Amanu te da mu se palestinski predskednik zahvalio na priznanju Palestine kao države.

"Odluka o priznavanju palestinske države doprinijeće očuvanju rješenja o dvije države, koje je sistematski uništavano te će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, mira i stabilnosti za sve", rekao je Abbas.

Golob je rekao da njegova zemlja podržava legitimna prava palestinskog naroda i naglasio da Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje i stvaranje nezavisne države na svojoj zemlji.

Naglasio je nophodnost uspostavljanja primirja u Pojasu Gaze i slanja humanitarne pomoći palestinskom narodu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()