Pelosi: Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status quo

Žestoke reakcije zvaničnog Pekinga nakon turneje po Aziji

05.08.2022. 08:10
  • Podijeli:
nansy-pelosi-reuters.jpg

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je da njeno putovanje kroz Aziju nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu ili u toj regiji, uprkos velikim vojnim vježbama koje je pokrenula Kina.

Pelosi je s delegacijom boravila u Japanu na posljednjoj etapi azijskog putovanja koje je uključivalo kratko i nenajavljeno zaustavljanje na Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojim teritorijem

Tokom posjete američke zvaničnice Tajvanu, na najvišem nivou u posljednjih 25 godina, Pelosi je pohvalila demokratiju te zemlje i obećala solidarnost što je razbjesnilo Kinu. Tokom konferencije za novinare u Tokiju, Pelosi se osvrnula na diplomatsku oluju izazvanu posjetom Taipeiju.

"Od početka smo rekli da se naše pojavljivanje ovdje ne odnosi na promjenu statusa quo na Tajvanu ili u regionu", rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa japanskim premijerom Fumiom Kishidom, prenosi Reuters.

Kineski državni emiter saopštio je da će vojne vježbe koje su počele u četvrtak i treba da se završe u nedjelju, biti najveće kineske vježbe u Tajvanskom moreuzu. Vježbe su uključivale bojnu vatru po vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()