Papa odobrio davanje blagoslova istospolnim parovima

Novi dokument ponavlja Franjinu argumentaciju i dodatno je obrazlaže, prvo tako da se jasno potvrđuje da je "brak doživotni sakrament između muškarca i žene"

18.12.2023. 20:35
  • Podijeli:
Papa Franjo foto Reuters-642e6073b051d.webp Foto: Reuters

Papa Franjo formalno je odobrio svećenicima da daju blagoslov istospolnim parovima, piše Associated Press.

Kako se dalje navodi, to stoji u dokumentu koji je u ponedjeljak objavio Vatikan, a u kojem se ova radikalna promjena u Katoličkoj crkvi objašnjava riječima da "ljudi koji traže Božiju milost i ljubav ne bi smjeli biti predmetom iscrpne moralne analize".

Dokument dodatno objašnjava sadržaj pisma koje je Papa poslao dvojici konzervativnih kardinala, a koje je objavljeno još u oktobru. U tom pismu Papa je sugerisao da se takvi blagoslovi mogu dati u određenim okolnostima, ako je istovremeno potpuno jasno da taj ritual nema nikakve veze sa sklapanjem braka.

Novi dokument ponavlja Franjinu argumentaciju i dodatno je obrazlaže, prvo tako da se jasno potvrđuje da je "brak doživotni sakrament između muškarca i žene".

Jasno se ističe da se blagoslov ne smije dati u isto vrijeme dok se sklapa civilni brak i/ili partnerstvo, niti u okolnostima u kojima je jasno da odjeća i geste okupljenih upućuju na to da je riječ o vjenčanju.

Ipak, navodi se da se takav blagoslov ne smije ni odbiti.

"U suštini, blagoslov ljudima pruža način na koji mogu povećati svoju vjeru i povjerenje u Boga. Zato, zahtjev za blagoslovom izražava i njeguje otvorenost transcendentalnosti, milosti i Božijoj blizini u hiljadu konkretnih životnih situacija, što nije mala stvar u današnjem svijetu".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()