Papa Franjo: Migracija preko Mediterana mora se rješavati na ljudski način

Poglavar Rimokatoličke crkve posjetio južnu Francusku i grad Marseille

23.09.2023. 10:17
  • Podijeli:
Papa Franja Tanjug Andrew Medichin-644bc25c41cf2.webp Foto: Tanjug/Andrew Medichini

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo izjavio je u petak da se tragedije i izazovi migracija koji su pretvorili Mediteran u "groblje" moraju humano rješavati u cijeloj regiji, prenosi Anadolu.

Papa se susreo s lokalnim vjerskim članovima koji vode brigu o pomorcima, migrantima i izbjeglicama kod Spomenika herojima i žrtvama mora tokom posjete južnoj Francuskoj i lučkom gradu Marseilleu, navodi Vatikan News.

Franjo je u govoru posvećenom stradalim migranata rekao da oni koji su izgubili živote u Sredozemnom moru nisu samo brojke već ljudi s licima i imenima koji bježe od sukoba, siromaštva i ekoloških katastrofa.

"Nemojmo se navikavati da brodolome smatramo vijestima, a smrti na moru brojkama: ne, to su imena i prezimena, to su lica i priče, to su slomljeni životi i razbijeni snovi", rekao je.

Papa je dodao da je dužnost čovječanstva i civilizacije da se bave tragedijama migracija.

"Ne možemo se pomiriti s time da se ljudska bića tretiraju kao pare za pregovaranje, zatvaraju i muče na grozne načine; ne možemo više gledati dramu brodoloma, uzrokovanu okrutnom trgovinom i fanatizmom ravnodušnosti“, rekao je.

Papa je izrazio nadu da bi se Evropa mogla posvetiti trenutnim izazovima koje predstavlja migracija na Mediteranu u duhu solidarnosti rušeći zidove i gradeći mostove.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()