Otkriveno najveće nalazište rijetkih zemnih metala u Evropi

Ovi metali koriste se u cijelom nizu modernih industrija

11.06.2024. 20:15
  • Podijeli:
rudari, rudnik - shutterstock-65a17e3f9731b.webp Foto: Shutterstock

Norveška rudarska kompanija “Rare Earths Norway” objavila je da je otkrila najveće evropsko nalazište visoko cijenjenih rijetkih zemnih metala koje bi moglo da predstavlja prekretnicu za ovu zemlju i cijeli region.

Firma procjenjuje da na lokaciji Fen na jugoistoku Norveške nalazi 8,8 miliona tona oksida rijetkih zemnih minerala i smatra da su izgledi za eksploataciju povoljni.

Kako se navodi, istražni radovi na ovom nalazištu će se nastaviti, a dalja bušenja su zakazana za sljedeći mjesec, prenosi Tanjug.

Kompanija očekuje da će pokrenuti prvu fazu rudarskih radova do 2030. godine.

U pitanju je jedno od rijetkih nalazišta koje nije u vlasništvu Kine ili pod njenom kontrolom, prenosi CNBC.

Rijetki metali sastoje se od oko 17 elemenata, koji su uključeni u najmanje 200 vrsta modernih industrija. Na primjer, iPhone sadrži oko sedam takvih rijetkih metala bez kojih ne bi mogao biti napravljen.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()