Otkriveno curenje u jednom od najvećih naftovoda na svijetu

PERN objavio da u ovom trenutku uzroci curenja nisu poznati

12.10.2022. 09:56
  • Podijeli:
naftovod-pixabay.jpg

Poljski operater PERN otkrio je curenje na jednom kraku naftovoda sistema Družba koji naftu doprema iz Rusije u Evropu, objavljeno je u srijedu, što je događaj koji će dodatno unijeti zabrinutost kada je u pitanju evropska energetska sigurnost nakon curenja na plinovodima Sjeverni tok.

Otkriće curenja, koje je PERN rekao da je otkrio u utorak navečer, dolazi u trenutku kada se Evropa suočava s ozbiljnom energetskom krizom nakon invazije Moskve na Ukrajinu zbog koje je poremećena opskrba plinom.

PERN je rekao da u ovom trenutku uzroci curenja nisu poznati. Otkriven je u dijelu cijevi oko 70 kilometara od grada Plocka.

Naftovod Družba jedan je od najvećih na svijetu, a opskrbljuje ruskom naftom veći dio centralne Evrope, uključujući Njemačku, Poljsku, Bjelorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()