Otkazan sastanak velike porote koja odlučuje da li je Donald Trump počinio krivično djelo

Porota će se najvjerovatnije ponovno sastati u četvrtak

22.03.2023. 21:06
  • Podijeli:
trump_donals_reutersCropped (1).jpg Foto: Reuters

Ured državnog odvjetnika u New Yorku otkazao je današnji sastanak velike porote koja odlučuje je li bivši američki predsjednik Donald Trump 2016. počinio krivično djelo. Porota će se najvjerovatnije ponovno sastati u četvrtak.

Alvin Bragg, državni odvjetnik distrikta Manhattan, u januaru je sazvao 23-članu porotu koja istražuje je li Donald Trump isplatom 130 hiljada dolara porno glumici Stormy Daniels, u zamjenu za medijsku šutnju o njihovoj kratkoj aferi iz 2006., počinio kazneno djelo.

Transakcija je napravljena uoči predsjedničkih izbora 2016. Novac je na račun glumice uplatio Trumpov tadašnji odvjetnik Michael Cohen, dignuvši za tu isplatu kredit na svoje ime.

Trump mu je novac vratio u mjesečnim isplatama preko svoje tvrtke „Trump Organization“, i to kada je već preuzeo dužnost američkog predsjednika.

Porota u New Yorku odlučuje o tome je Donald Trump prekršio zakon lažno pravdajući isplatu kao „trošak za pravnu uslugu“.

Michel Cohen je zbog toga, ali i laganja pred Kongresom, te utaje poreza, osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 50 thiljada dolara. Kaznu je odslužio. Glavni je, ali ne i jedini svjedok tužilaštva u istrazi koja se vodi u New Yorku.

Istraga protiv 45. predsjednika SAD-a vodi se i u saveznoj državi Georgia zbog sumnje da je pokušao uticati na izborne rezultate 2020., a posebni istražitelj Jack Smith u Washingtonu vodi istragu o Trumpovoj ulozi u napadu na Kongres 6. siječnja 2021., te posjedovanju klasificiranih dokumenata koji su pronađeni u njegovoj rezidenciji Mar a Lago.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()