Orban: Igramo se vatrom. Trump i EU mogu završiti rat u Ukrajini za 24 sata

Najavljuje promjene

04.06.2024. 12:31
  • Podijeli:
orban trump reuters-65ee9f88a806e.webp Foto: Reuters

Donald Trump, potencijalni republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, i Evropska unija mogli bi okončati sukob u Ukrajini za 24 sata, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Da Trump i EU žele da okončaju rat (u Ukrajini), mogli bi to da urade za 24 sata. Ne smijemo zaboraviti da rat vode ljudi, a upravo ti ljudi, ako su voljni, imaju svaku priliku da se sklopi mir, mislim da bi Trump, ako bi postao predsjednik, mogao da postigne prekid vatre u Ukrajini za jedan dan, a zatim da počne pregovore", izjavio je mađarski premijer za italijanske novine ll Giornale u intervjuu objavljenom u utorak.

Prema njegovim riječima, strategija EU o ukrajinskom pitanju je propala čak i s taktičke tačke gledišta.

"Ne shvatamo da se igramo vatrom. Trebali bismo se zapitati koji su strateški interesi Evrope i zahtijevati prekid vatre. Naši građani žele mir, a ne rat, koji bi mogao postati politička igra", dodao je Orban.

Kaže kako očekuje novu desničarsku većinu u Evropskom parlamentu nakon izbora zakazanih za 8. i 9. juni.

"Sadašnja Evropska komisija podbacila je po pitanju poljoprivrede, sukoba, pitanja migracija, ekonomije, i sada njeno čelništvo mora otići. Jačanje demokratije znači biranje nove komisije, drugačije od sadašnje, koja je bila najgora u mom pamćenju", kazao je Orban.

Istovremeno je nagovijestio da mnogo toga zavisi od odluke njegove italijanske kolegice Giorgie Meloni, čelnice evropskih konzervativaca, i Marine Le Pen, čelnice poslaničke grupe francuskog Nacionalnog skupa.

"Desničarske stranke moraju da sarađuju, mi smo u rukama dvije žene koje moraju da se dogovore", zaključio je mađarski premijer, prenosi TASS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()