Opasnost se nadvila nad idiličnim selom: Do petka morate napustiti domove

Samo selo izgrađeno je na zemljištu koje se spušta prema dolini, zbog čega se crkveni toranj naginje i nastaju velike pukotine na zgradama

11.05.2023. 09:00
  • Podijeli:
brienz selo svicarska reuters-645c97af486a5.webp Foto: Reuters

Stanovnicima malog švicarskog sela Brienz rečeno je da spakiraju svoje stvari i odmah napuste domove. Razlog su dva miliona kubičnih metara stijena s planina koje bi se mogli ubrzo srušiti na selo.

Naredba o evakuaciji nije potpuno iznenadila preostalo stanovništvo od oko 70 seljana. Brienz, u istočnom kantonu Graubünden, već se neko vrijeme smatra geološkim rizikom, piše BBC, prenosi N1.

Samo selo izgrađeno je na zemljištu koje se spušta prema dolini, zbog čega se crkveni toranj naginje i nastaju velike pukotine na zgradama. Radilo se na pokušaju stabilizacije zemljišta, te je bilo nekih znakova da bi klizanje moglo usporavati. Ali zlokobna, planinska padina iznad Brienza u međuvremenu se počela raspadati.

Geolozi su sada upozorili da se pomicanje stijena ubrzava. Dio stijene, nevino nazvan “otok”, do 2023. kliže sve većom brzinom.

Vlasti su ranije upozorvale kako bi se evakuacija moglo dogodit ovog ljeta, no nakon što su najnovije procjene rizika pokazale da je odron kamenja neizbježan, naredba za evakuaciju stigla je iznenada u utorak ujutro. Od sada nitko tko ne živi u Brienzu neće smjeti ući u selo, a svi seljani moraju izaći najkasnije do petka.

“Sviđa mi se ovdje, Brienz je lijepo selo, tiho je”, rekla je jedna mlada žena švicarskim medijima. “Dogodilo se tako brzo”, rekao je drugi mještanin. “Svi smo mislili da ćemo imati više vremena, jako je čudan osjećaj”, dodao je.

Većini je ponuđen smještaj u susjednim selima, poput ljetovališta Lenzerheide, koje ima dovoljno mjesta jer je skijaška sezona završila, a ljeto još nije počelo.

“Spremna sam”, rekla je starija gospođa stojeći na kućnom pragu s kovčegom. “Ali mislim da ću čekati do posljednjeg trenutka.”

Mnogi se sad pitaju zašto bi jedno selo doživjelo takvu sudbinu u Švicarskoj, gdje su građevinski propisi strogi, a procjena rizika stalan proces. No unatoč tome, švicarske alpske regije posebno su osjetljive na globalno zatopljenje. Kako se ledenjaci skupljaju, a permafrost visoko u planinama počinje topiti, stijene postaju sve nestabilnije.

Jače padaline povezane s globalnim zagrijavanjem uzrokuju eroziju i klizanje, a to je ono što se čini da se dogodilo u Brienzu. Prognoze o daljnjoj obilnoj kiši  bile su ono što je potaknulo iznenadnu odluku o evakuaciji.

Kako će točno svo to kamenje pasti još nije jasno. Moglo bi se urušavati postupno, no moguće je i da se padina odlomi odjednom, čime bi Brienz bio potpuno uništen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()