Oluja i poplave u Libiji usmrtile najmanje 3.000 ljudi

Iz Libijskog Crvenog polumjeseca jutros su saopćili da su katastrofom najviše pogođeni gradovi Derna, Bengazi, Bayda i Al Marj, kao i Susa

12.09.2023. 10:19
  • Podijeli:
libija oluja 3-650017accaf19.webp Foto: Anadolija

Najmanje 3.000 osoba je poginulo, a više ih se vodi kao nestalo nakon poplava i oluje Diana na istoku Libije, javlja Anadolu.

Iz Libijskog Crvenog polumjeseca jutros su saopćili da su katastrofom najviše pogođeni gradovi Derna, Bengazi, Bayda i Al Marj, kao i Susa.

"Statistika uključuje sve pogođene gradove koji su bili izloženi poplavama", rekao je izvor, ističući da je najviše ljudi umrlo od utapanja ili urušavanja stambenih zgrada.

Oko 7.000 porodica ostaje zarobljeno u pogođenim područjima, rekao je izvor, dodajući da su u toku spasilačke akcije na njihovoj evakuaciji.

Libijski Crveni polumjesec također je izgubio četiri svoja radnika dok je pomagao u spasilačkim naporima, dok se još jedan i dalje vodi kao nestao.

Abdul Hamid Dbeibeh, šef libijske vlade jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, proglasio je sva područja izložena oluji i poplavama zonama katastrofe i objavio trodnevnu nacionalnu žalost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()