Olaf Scholz: "Brutalni ruski imperijalizam ne smije uspjeti. I neće"

"Iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji prije 80 godina, 6. juna 1944., bio je "dan oslobađanja" Francuske, mnogih drugih evropskih zemalja koje su nacističke snage okupirale, ali i Njemačke"

06.06.2024. 19:17
  • Podijeli:
Olaf Scholz_Anadolija-63d14bb71e732.webp Foto: Anadolija

Iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji prije 80 godina, 6. juna 1944., bio je "dan oslobađanja" Francuske, mnogih drugih evropskih zemalja koje su nacističke snage okupirale, ali i Njemačke, istakao je kancelar Olaf Scholz.

Taj dan je označio "početak kraja nehumanog sistema nacional-socijalizma, njegove rasističke manije i militarizma, želje za uništavanjem i imperijalističkih fantazija", napisao je u tekstu za francuski list Ouest France.

Hrabrost oslobodilaca, naveo je, utrla je put Njemačke ka demokratiji i slobodi, prosperitetu i vladavini prava, piše dpa.

"Odvažnost njih, nama Nijemcima dala je šansu za novi početak."

Scholz je dobio poziv da učestvuje na glavnoj komemoraciji na plaži Omaha u Normandiji u četvrtak, 6. juna. "Činjenica da kao kancelar Njemačke mogu da učestvujem na današnjim komemoracijama nije nešto tek tako", napisao je Scholz.

"To je izraz ujedinjene Evrope i pokazuje izdržljivost našeg transatlantskog partnerstva", istakao je dodajući da njegovo prisustvo svjedoči i o dubokim francusko-njemačkim vezama koje su jačale od kraja rata.

Scholz se osvrnuo i na rat Rusije protiv Ukrajine.

"Za Nemačku i naše partnere i saveznike jedna stvar je jasna - brutalni ruski imperijalizam ne smije uspjeti. I neće, jer ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu i njenu junačku odbranu dok god je to potrebno", rekao je Scholz.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()