Ogromno otkriće rijetkog metala u Švedskoj

Najveće evropsko nalazište rijetkih metala - koji se koriste od mobilnih telefona do projektila - pronađeno je u Švedskoj

13.01.2023. 09:36
  • Podijeli:
svedska-63c1161e31216.webp Foto: Pixabay

U Evropi se trenutno ne vade rijetki metali, a švedski ministar pozdravio je ovo otkriće kao način smanjenja ovisnosti EU o Kini.

Otkriće se takođe smatra "odlučujućim" za zeleni prijelaz, s obzirom na očekivani porast potražnje za električnim vozilima i vjetroturbinama.

Oko 98 % rijetkih metala korištenih u EU 2021. uvezeno je iz Kine.

Više od milion tona navodno je pronađeno na krajnjem sjeveru Švedske.

Pojam rijetke metale iz zemlje odnosi se na skupinu od 17 elemenata koji se koriste za izradu niza proizvoda i infrastrukture koji su sve važniji za svakodnevni život.

Mogu se naći u mobitelima, tvrdim diskovima i vlakovima. Ali oni su takođe važni za zelene tehnologije uključujući vjetroturbine i električna vozila. Neki su neophodni za vojnu opremu poput sastava za navođenje projektila.

Očekuje se da će se potražnja za njima upeterostručiti do 2030. godine .

"Litij i drugi rijetki metali uskoro će biti važniji od nafte i plina", rekao je prošle godine evropski povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Govoreći na press konferenciji u četvrtak, švedska ministrica energetike Ebba Busch rekla je da je EU "previše ovisna o drugim zemljama za te materijale" i insistirala na potrebi promjene.

U rudniku će započeti elektrifikacija, samodostatnost EU i neovisnost o Rusiji i Kini, ustvrdila je.

Novootkrivene sirovine možda neće stići na tržište prije 10-15 godina, rekao je izvršni direktor rudarske firme LKAB Jan Mostrom. Procesi izdavanja dozvola traju dugo zbog procjene rizika za okoliš, piše BBC.

Ali gospodin Mostrom je pozvao vlasti da ubrzaju proces, "kako bi se osiguralo povećano iskopavanje ove vrste sirovina u Evropi"

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()