Objavljeno priznanje Wagnerovca: Curici od pet godina pucao sam u glavu, vrištala je...

U rat u Ukrajini stigli su direktno iz zatvora, gdje ih je vrbovala Wagner grupa

18.04.2023. 14:23
  • Podijeli:
ruski_ubica_Wagner_foto_YT-643e49b005bee.webp Foto: YouTube/Украинская правда

Ruska antikorupcijska organizacija Gulagu.net, koja se bori za ljudska prava u najvećoj svjetskoj državi, objavila je svjedočenja dvojice bivših komandanata zloglasne plaćeničke grupe Wagner, poznate i kao privatna Putinova vojska.

U rat u Ukrajini stigli su direktno iz zatvora, gdje ih je vrbovala Wagner grupa. Pripadnici ove grupe mjesecima su obilazili ruske zatvore i osuđenicima nudili slobodu nakon šest mjeseci ratovanja u Ukrajini.

Tu ponudu su prihvatili Azamat Uldarov te Aleksej Savičev. Njih dvojica trenutno se nalaze u Rusiji.

Osnivaču Gulagu.neta, Vladimiru Osečkinu, su u intervju govorili o detaljima svojih akcija.

Priznali su strijeljanja 20 ukrajinske djece i tinejdžera, priznali su kako su raznijeli jamu u kojoj je bilo 50 ranjenih zatvorenika, priznali su akcije "čišćenja" zgrada...

Naredba je bila jasna - ubijte ih sve. I oni su je se držali.

"Upucao sam petogodišnju djevojčicu u glavu. Vrištala je, ona je malo dijete, shvaćate... Upucao sam petogodišnjakinju, možda je imala i šest godina, u glavu", kazao je Uldarov.

Kaže i da se to dogodilo tokom akcija u Bahmutu i Soledaru.

"Čistio sam podrume u kojima je bilo 300-400 civila. Od toga 40-ak djece. Bila je to zgrada od devet spratova. Nisam imao izbora. Dobio sam naredbu da 'se riješim svih'. Ubijao sam djecu. Zbog naredbe. Rečeno nam je da ubijemo sve. I mi smo otišli i ubili smo ih sve. Žene, muškarce, djecu, penzionere, malu djecu, petogodišnjake", veli Uldarov.

Dvojac, koji ukrajinska Pravda s razlogom zove teroristima, kazao je da je naredba o "čišćenju" Bahmuta došla s vrha grupe, dakle od Jevgenija Prigožina. Naredio im je da nikoga ne poštede. Kaže da je situacija bila još gora u Soledaru.

Kažu da se to dogodilo u martu 2023. godine.

"Mirni građani su izašli vani. I mi smo primili naredbu. Upucajte sve starije od 15 godina. Upucajte ih sve odjednom. Ukupno je upucano 24 ljudi. Od toga deset 15-godišnjaka i 17-godišnjaka", kaže Savičev.

Kad su ga upitali koliko je nenaoružanih civila ubio u februaru 2023. godine. Savičev šokantno odgovara:

"15-godišnje Ukrajince je teško zvati civilima".

Ispričali su kako su se jedne noći Wagnerovci napili i zarobili 15 Kadirovaca, ratnika iz Čečenije, jer su se ovi odbili boriti.

Uldarov je kazao i kako Wagnerovci ne uzimaju zarobljenike.

"Ukrajinske zarobljene vojnike većinom ubijamo noževima. Prerežemo im grlo i snimimo to. Ubijalo smo i čekićem. To je Prigožinova metoda (vođa ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin). On je užasna osoba", kazao je za kraj Uldarov, koji je, ističe ukrajinska Pravda, za vrijeme cijelog intervjua bio pijan.

No iako je ubijao djecu, i ne voli Prigožina, Uldarovu nedostaje rat.

"Želim se vratiti. Želim se nastaviti boriti", kaže ruski ubica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()