Objavljen snimak koji prikazuje Ruse kako koriste zarobljene Ukrajince kao živi štit

Video je navodno snimljen u blizini sela Robotyne u ukrajinskoj oblasti Zaporožje

14.12.2023. 11:38
  • Podijeli:
Rusi_Ukrajinci_zivi_stit_foto_YT Cropped-657ab090a9bb1.webp Foto: YouTube/@RadioSvobodaUkraine

Radio Slobodna Europa (RFE/RL) je izvijestila da je primila video koji prikazuje ruske vojnike kako koriste zarobljene pripadnike ukrajinske vojske kao žive štitove.

RFE je video od ukrajinskih oružanih snaga i podijelio je isječke na Radio Svoboda, svojoj ruskoj novinskoj službi. Također su izvijestili kako su zamolili pravnike i pripadnike vojske da analiziraju video, a profesionalci su izjavili kako vjeruju da pruža dokaz da je ruska vojska počinila ratni zločin protiv ukrajinskih trupa.

Video je navodno snimljen u blizini sela Robotyne u ukrajinskoj oblasti Zaporožje. Nije naveden datum kad je snimka snimljena, ali Robotyne je bio mjesto čestih borbi tokom rata u Ukrajini. Krajem augusta Kijev je objavio da je oslobodio ovo naselje za koje se kaže da je važno strateško mjesto.

RFE/RL je na svom YouTube kanalu objavio sažetu verziju videa. U skraćenoj verziji, osoba identificirana kao naoružani ruski vojnik vidi se kako stoji iza osobe za koju se tvrdi da je ukrajinski vojnik.

Rus vodi drugog čovjeka ispred sebe tako da se ovaj možda fizički skriva. Ostali ruski vojnici slijede ih iza leđa. Ubrzo, ruski vojnik baca nešto što izgleda kao granata u smjeru ukrajinskog položaja. Čuje se eksplozija i vide se ukrajinske trupe kako trče.

Pripadnici ukrajinske vojske koji su dostavili video rekli su toj medijskoj kući da je Rusija koristila taktiku štita kao "izviđanje bitke" kako bi otkrila vatrene položaje ukrajinskih snaga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()