Oba kandidata u Pakistanu objavila pobjedu, zapadne zemlje traže istragu izbora

Održani su izbori za 265 zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini, a za natpolovičnu većinu treba imati 133 zastupnička mjesta

10.02.2024. 13:39
  • Podijeli:
Pakistan_izbori_foto_Reuters-65c742579ac2b.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija su jučer odvojeno izrazile zabrinutost zbog izbornog procesa u Pakistanu, nakon glasanja u četvrtak, i pozvale na istragu prijavljenih nepravilnosti. Glavna borba vodila se između stranke bivšeg premijera Nawaza Sharifa i kandidata koje podržava bivši premijer Imran Khan. Obojica su odvojeno proglasili pobjedu.

Održani su izbori za 265 zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini, a za natpolovičnu većinu treba imati 133 zastupnička mjesta. Khan je u zatvoru, a njegovoj stranci Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) zabranjen je pristup izborima. Nezavisni, od kojih je većinu podržavao Khan, osvojili su najviše mjesta – 98 od 245 prebrojanih do predvečer u petak, navodi Reuters. Sharifova stranka Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvojila je 69 mjesta.

Khan: Vojska proganja moju stranku

Khan vjeruje da moćna vojska stoji iza proganjanja njegove stranke, dok analitičari i protivnici kažu da generali podržavaju Sharifa. I SAD i EU ukazali su na uplitanje u izborni proces, uključujući uhićenja aktivista, i dodali da bi tvrdnje o nepravilnostima, uplitanju i prijevari trebalo u potpunosti istražiti.

U izjavi EU-a ističe se “nedostatak jednakih uvjeta”, pripisujući to “nemogućnosti nekih političkih aktera da se natječu na izborima” i ograničenjima slobode okupljanja, slobode izražavanja i pristupa internetu. Američki State Department rekao je da postoje “neopravdana ograničenja” slobode izražavanja i okupljanja, ističući nasilje i napade na medijske djelatnike.

Zabrinutost oko regularnosti izbora

Ranije ovog tjedna, Ured UN-a za ljudska prava osudio je nasilje protiv političkih stranaka i kandidata. Izražena je zabrinutost zbog “obrasca uznemiravanja, uhićenja i dugotrajnog pritvaranja vođa i pristaša” Khanove stranke. U izjavi britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona istaknuta je “ozbiljna zabrinutost oko poštenja i nedostatka inkluzivnosti izbora”.

EU, SAD i Britanija rekli su da će surađivati sa sljedećom vladom i nisu čestitali niti jednom kandidatu ili stranci. Protiv Khana je bilo pokrenuto više pravnih postupaka, koji su ga diskvalificirali kao kandidata i osudili na dugogodišnju zatvorsku kaznu. On negira krivnju.

Khan je svrgnut 2022. nakon sukoba s moćnom vojskom zemlje, koja niječe da se miješala u politiku. Njegova je stranka pobijedila na posljednjim nacionalnim izborima 2018.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()