Nuklearka Zaporožje ponovno pod granatama

Iz IAEA-e upozoravaju da je stanje u najvećoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini i Europi vrlo ozbiljno.

20.11.2022. 13:48
  • Podijeli:
Nuklearka Zaporižja_REUTERS-1668948265463.webp Foto: Reuters

Nuklearna elektrana Zaporižja (Zaporožje) ponovno se u subotu navečer i nedjelju ujutro našla pod vatrom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je u nedjelju da je područje nuklearke na jugu Ukrajine u subotu navečer i nedjelju ponovno granatirano.

Eksplozije na području nuklearke

U IAEA-i upozoravaju, prenio je Reuters, da bi moglo doći do velike nuklearne havarije. Naime, više od desetak eksplozija vidjelo se na području nuklearke u subotu navečer i nedjelju ujutro, kažu u IAEA-i, čiji su stručnjaci na terenu.

Oštećeni su i pojedini objekti. Iako su reaktori isključeni, postoji opasnost od nuklearne havarije, piše Reuters, pozivajući se na IAEA-u.

'Igrate se s vatrom'

Stoga su u IAEA-i apelirali na zaraćene strane da odmah prestanu granatirati nuklearku i područje oko nje.

"Vijesti koje dobivamo do našeg tima jučer i jutros vrlo su uznemirujuće. Na području ove velike nuklearke dogodile su se eksplozije, što je potpuno neprihvatljivo. Tko god stajao iza toga, odmah mora prestati. Kao što sam već mnogo puta rekao, igrate se s vatrom!", zavapio je u nedjelju čelni čovjek IAEA-e Rafael Grossi, a prenio je Reuters.

Moskva za granatiranje nuklearke optužuje Ukrajince 

U Moskvi su za granatiranje nuklearke optužili ukrajinsku stranu.

Iz Kijeva za sada, prema Reutersu, nisu komentirali nova zabrinjavajuća zbivanja u nuklearnoj elektrani.

Nuklearka na liniji fronte

Nuklearna elektrana Zaporižja najveća je nuklearka u Ukrajini i Europi. Ruske su je snage zauzele odmah na početku invazije na Ukrajinu, početkom ožujka. Nalazi se blizu same linije fronte ukrajinskih i ruskih snaga u Zaporiškoj oblasti.

Nuklearka je u više navrata granatirana. Još na početku rata, kada su se oko nje vodili sukobi, u Europi i svijetu je zavladao strah od nuklearne havarije, poput one u Černobilu na sjeveru Ukrajine 1986. godine.

Nuklearna elektrana se ponovno našla pod granatama tijekom ljeta. I tada je svijet strahovao od nuklearne katastrofe.

Ruska i ukrajinska strana međusobno se optužuju za granatiranje nuklearke

Obje strane – i ruska i ukrajinska, optuživale su jedna drugu za granatiranje nuklearke.

Međunarodna je zajednica u više navrata tražila da se s područja nuklearke povuku i ruske i ukrajinske snage.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()