Novi sukobi, starih neprijatelja: Čak im je i Rusija poručila da se uzdrže

Novi sukobi izbili su između azerbejdžanskih i jermenskih trupa jutros, prenosi ruska novinska agencija Tass.

14.09.2022. 09:40
  • Podijeli:
rusija-rakete-anadolija Cropped.jpg Foto: Anadolija

Portparol jermenskog ministarstva je saopštio da je Azerbejdžan upotrebio dronove, artiljeriju i minobacače na granici dvije države gdje je situacija, prema njegovim riječima, i dalje napeta, prenijela je agencija RIA Novosti.

U borbama na granici između Jermenije i Azerbejdžana tokom jučerasnjeg dana poginulo je oko 100 vojnika, a novi napadi sa obe strane podstiču su strahove oko obnavljanja širih neprijateljstva između ovih dugogodišnjih protivnika, prenosi AP.

Jermenija je prijavila gubitak 49 vojnika u borbama, a Azerbejdžan je saopštio da je u jučerašnjim sukobima pognulo njegovih 50 vojnika, navodi američka agencija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan "da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija, pokažu maksimalnu uzdržanost i riješe sva otvorena pitanja kroz dijalog i sprovođenje prethodnih sporazuma", saopšteno je iz UN.

Savjet bezbjednosti UN zakazao je za danas zatvorenu sednicu povodom o obnavljanja sukoba u regionima na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Tokom noći u utorak izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se medjusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje odnosa.

Azerbejdžanski mediji izvestili su u utorak da su se Baku i Jerevan dogovorili o prekidu vatre koji je stupio na snagu juče od 9 časova po lokalnom vremenu.

U rješavanje sukoba odmah se uključila i Moskva, odakle je takođe urgirano da se sukobi obustave.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()