Novi sukob na granici Pakistana i Avganistana

U razmjeni vatre duž granične linije poginulo je šest pakistanskih civila, tvrde u Islamabadu

11.12.2022. 20:33
  • Podijeli:
Islamabad_PIXABAY-6396237c5d023.webp Foto: Pixabay

Pakistanska i avganistanska vojska u nedjelju su ponovno razmijenile vatru duž granice dvaju zemalja, objavile su vlasti u Islamabadu. 

U granatiranju s avganistanske strane granice poginulo je šest pakistanskih civila, objavila je pakistanska vojska, a prenijeli su svjetski mediji. 

Povod za sukob gradnja novog graničnog prijelaza

Povod za ovaj incident je gradnja novog graničnog prelaza Wesh – Chaman. 

Naime, Avganistanci su prilikom gradnje novog terminala na tom frekventnom graničnom prijelazu, piše Reuters, prešli na pakistansku stranu granice. 

Iako u Kabulu tvrde da je riječ o slučajnosti, pakistanska je vojska ocijenila da se radi o činu agresije. Prema tvrdnjama Islamabada, avganistanska je vojska otvorila vatru na pakistanske vojnike, nakon čega je pakistanska vojska uzvratila. 

Islamabad od Kabula zatražio da se ubuduće suzdrži od sukoba

Granični prelaz Wesh – Chaman jedan je od najfrekventnijih na avganistansko-pakistanskoj granici. Preko njega prolazi cesta koja spaja pakistanski grad Quettu i afganistanski grad Kandahar. Procjenjuje se da preko tog graničnog prelaza dnevno pređe najmanje 10.000 ljudi. 

Nakon što je izbio sukob, granični je prelaz zatvoren. Kasnije je, prema pisanju Reutersa, ponovno otvoren. 

Pakistanske su vlasti od avganistanskih vlasti zatražile da ubuduće izbjegavaju sukobe, tvrde u Islamabadu.

Sukobi duž avganistansko-pakistanske granice nisu rijetki

Sukobi duž pakistansko-avganistanske granice nisu rijetki, posebno otkako su se na ljeto prošle godine na vlast u Kabulu vratili talibani. Dvije zemlje imaju gotovo 2.700 kilometara dugu granicu. 

Iako Pakistan i Avganistan imaju jaku ekonomsku suradnju, a Avganistan koristi i pakistanske luke za trgovinu sa svijetom, odnosi Islamabada i Kabula loši su nakon što su vlast u Avganistanu ponovno preuzeli talibani.

Pakistan je ima status bliskog američkog saveznika izvan NATO-a (Major Non-NATO Ally, MNNA), dok je Avganistan taj status izgubio nakon što su se Amerikanci i Evropljani na ljeto 2021. godine povukli iz te zemlje. Obje su zemlje članice Pokreta nesvrstanih. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()