Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena Bertozzi, Meldalu i Sharplessu

Prestižnu nagradu dobili za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije

05.10.2022. 13:14
  • Podijeli:
nobelova_nagrada - reuters-1664968437002.webp Foto: Reuters

Amerikanka Carolyn R. Bertozzi, Danac Morten Meldal i Amerikanac K. Barry Sharpless dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj u Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka saopćeno je da su Bertozzi, Meldal i Sharpless proglašeni dostojnima nagrade za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije.

Istaknuto je da su klik hemija i bioortogonalna hemija uvele nauku o hemiji u novu eru funkcionalizma.

Navedeno je da se Bertozzijeve bioortogonalne reakcije odvijaju bez narušavanja normalne hemije ćelije te da doprinose ciljanijim tretmanima raka, što je samo jedno od brojnih polja njihove upotrebe.

Navedeno je da su Sharpless i Meldal postavili temelje klik hemije, odnosno funkcionalnog oblika hemije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()