Njemačka poslala protivraketni sistem u Poljsku

Protivraketni sistem "Patriot" namijenjeni su za presretanje dolazećih projektila

23.01.2023. 18:32
  • Podijeli:
patriot foto reuters-63cec48e03556.webp Foto: Reuters

Njemačka je danas poslala prva dva od tri protiraketna sistema "Patriot" u poljski gradić Zamoš nedaleko od ukrajinske granice radi zaštite od eventualnih udara.

Krajem novembra prošle godine dvije osobe su poginule od eksplozije zalutalog ukrajinskog projektila u poljskom selu Prževodov.

Berlin je nakon toga ponudio da rasporedi tri sistema "Patriot" u Poljskoj radi zaštite vazdušnog prostora te zemlje.

Protivraketni sistem "Patriot" namijenjeni su za presretanje dolazećih projektila.

"Jedan od razloga zašto NJemačka podržava istočno krilo NATO-a u Poljskoj sigurno je i to što smo i ranije vidjeli da se sukob između Rusije i Ukrajine vrlo brzo može preliti u članicu Alijanse", rekao je pukovnik Jerg Sivers u gradu Gnojenu na istoku NJemačke neposredno prije polaska sistema "Patriot".

Slivers koji komanduje njemačkom jedinicom u Poljskoj naglasio je da je sistem "Patriot" odbrambene prirode.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()