Njemačka krajnje desničarska partija prvi put pobijedila na lokalnim izborima

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu sa tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu

27.06.2023. 06:37
  • Podijeli:
njemačka_leopard_anadolija 1-63d04a6ff3850.webp Foto: Anadolija

Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka po prvi puta dobila čelnika okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnom nivou.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju sarađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste podrška nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenim i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutrašnjim sporovima oko politika i budžeta prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

AfD, koji prema anketama uživa podršku između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača u vezi recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je naročito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u tri istočne savezne pokrajine iduće godine.

‘Jasna poruka Berlinu’

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu sa tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Dok su krajnje desne stranke ojačale širom Evrope, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi ekonomskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.

Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokratiju u Njemačkoj te je upozorila glasače u vezi podrške za AfD.

Stranka je osnovana prije deset godina kao antievropska stranka. Njena je popularnost narasla nakon migrantske krize 2015, a ušla je u njemački parlament 2017, čime je službeno postala opozicija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()