Njemačka danas slavi 33. godišnjicu ujedinjenja

Službena svečanost u Filharmoniji na Labi u sjevernom lučkom gradu uključivat će govor predsjednika njemačkog ustavnog suda Stephana Harbartha pred oko 1300 ljudi

03.10.2023. 10:57
  • Podijeli:
njemacka reuters-651bc82d2f128.webp Foto: Reuters

Njemačka danas slavi 33 godine ujedinjenja, a glavna svečanost održava se u Filharmoniji na Labi u Hamburgu.

Njemačka slavi ponovno ujedinjenje državnim praznikom na dan kada se 1990. godine komunistička Istočna Njemačka pridružila Saveznoj Republici Njemačkoj, odnosno Zapadnoj Njemačkoj, stvarajući jedinstvenu njemačku državu prvi put od 1945. godine.

Hamburg je odabran za ovogodišnju proslavu jer grad-država trenutno predsjedava Bundesratom, gornjim domom parlamenta.

Službena svečanost u Filharmoniji na Labi u sjevernom lučkom gradu uključivat će govor predsjednika njemačkog ustavnog suda Stephana Harbartha pred oko 1300 ljudi, uključujući glavne nacionalne političke vođe i premijere 16 država.

Ekumensko bogoslužje održat će se u crkvi svetog Mihovila, a oba će se događaja direktno prenositi na nacionalnoj javnoj televiziji.

Proslava je započela već u ponedjeljak velikom zabavom oko gradske vijećnice i jezera Alster.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()