Nizozemska ministarka: Putin "trlja ruke" zbog Trampovih izjava

Podsjetila je da nije prvi put da Tramp kaže nešto u tom smislu

12.02.2024. 19:35
  • Podijeli:
donald trump reuters-65b12c6cc5335.webp Foto: Reuters

Izjava bivšeg predsjednika SAD, Donalda Trampa da Vašington možda neće braniti saveznike iz NATO je upravo ono što predsjednik Rusije Vladimir Putin voli da čuje. Ovo je izjavila danas nizozemska ministarka odbrane, Kajsa Olongren.

"Iskreno govoreći, mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje. Naša snaga je naše jedinstvo. A ako nismo ujedinjeni, to nas čini slabijima. A znamo da je to ono što Putin traži", rekla je ona za "Reuters".

Podsjetila je da nije prvi put da Tramp kaže nešto u tom smislu.

"Ali u isto vrijeme, to je naravno zabrinjavajuće... I mislim da je posebno sada, kada postoje stvarne prijetnje zemljama NATO, veoma zabrinjavajuće da neko ko je toliko važan govori ovakve stvari", rekla je Olongren.

Ona je, takođe, napomenula da je većina NATO saveznika blizu ili je dostigla ciljnu budžetsku potrošnju za odbranu od najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Uključen u član 5 osnivačkog ugovora NATO princip kolektivne odbrane znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, dodala je agencija.

Tramp, favorit da postane republikanski kandidat na izborima u novembru, prošle nedjelje rekao da ne bi zaštitio članice NATO od budućeg napada Rusije ako one ne doprinose Alijansi u dovoljnoj mjeri.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()