New Delhi na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

Stanovnici su se u petak žalili na iritaciju u očima i svrbež u grlu, a zrak je postao gusto siv dok se AQI kretao oko 480 na nekim stanicama za nadzor u gradu

03.11.2023. 12:20
  • Podijeli:
Tan2022-11-4_74614857_0 Nju Delhi New Delhi tanjug AP PhotoShonal Ganguly-1667549506199.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Shonal Ganguly

Ljudi u New Delhiju su se u petak probudili u debelom sloju otrovne magle, a nekim školama je naređeno da budu zatvorene na dva dana jer je indeks kvaliteta zraka (AQI) ušao u kategoriju "teške" u nekoliko dijelova indijske prijestonice, prenosi Reuters.

Prljavi smog se formira nad Delhijom svake zime jer hladan, teški zrak zadržava građevinsku prašinu, emisije vozila i dim od spaljivanja strništa u susjednim državama, uzrokujući porast respiratornih bolesti među 20 miliona stanovnika grada.

Stanovnici su se u petak žalili na iritaciju u očima i svrbež u grlu, a zrak je postao gusto siv dok se AQI kretao oko 480 na nekim stanicama za nadzor u gradu.

AQI od 0-50 se smatra dobrim, dok sve između 400-500 utiče na zdrave ljude i predstavlja opasnost za one sa postojećim bolestima.

New Delhi je u petak bio na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu u realnom vremenu koju je sastavila švicarska grupa IQAir i koja je AQI glavnog grada Indije stavila na 611 u kategoriju 'opasnih'.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()