Netenyahu pristaje na plan za prekid rata u Gazi, mir na pomolu

Potvrda iz Washingtona

11.06.2024. 13:18
  • Podijeli:
benjamin netanijahu reuters (3)-6662b2eaa9c91.webp Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken je kazao da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio svoju podršku američkom planu o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Također je izrazio pozitivna očekivanja za odobrenje od druge strane, pokreta Hamas.
"Sinoć sam se sastao s premijerom Netanyahuom i potvrdio je svoju predanost ovom prijedlogu", rekao je Blinken.

U ponedjeljak je Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC) usvojilo odgovarajuću rezoluciju koju su podnijele Sjedinjene Američke Države, s kojom se slaže i Hamas. Blinken je to nazvao obećavajućim znakom i rekao da napredak u naporima da se postigne rješenje u Pojasu Gaze ovisi o ovom pokretu.

Prema Blinkenu, plan o prekidu vatre koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio 31. maja podržavaju SAD i nekoliko svjetskih čelnika.

Šef američke diplomatije pokušava pridobiti podršku za plan o prekidu vatre tokom putovanja na Bliski istok.

Osim prekida vatre, njegov tekst uključuje i oslobađanje svih talaca te značajno i održivo povećanje humanitarne pomoći ovoj enklavi. Blinken je naglasio da će ovaj prijedlog dovesti do smirivanja situacije oko sjevernih granica Izraela i bolje integracije zemalja Bliskog istoka.

Blinken je u utorak razgovarao s izraelskim predsjednikom Yitzchakom Herzogom i opozicionim čelnikom Jairom Lapidom. Kasnije bi se trebao sastati i s Bennyjem Gancem koji je u nedjelju najavio odlazak iz ratne vlade. U srijedu će američki ministar posjetiti Katar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()