Netanyahu odlučio produžiti rok za prihvaćanje pravosudne reforme

Planira odgoditi kontroverznu pravosudnu reformu za nekoliko sedmica, što se može smatrati djelomičnom kapitulacijom pred demonstrantima

27.03.2023. 19:48
  • Podijeli:
Benjamin Netanyahu foto Reuters-6420946774ef5.webp Foto: Reuters

Izraelska krajnje desna stranka Ben-Gvir, koja stoji iza spornog prijedloga pravosudne reforme, objavila je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio produžiti rok za prihvaćanje pravosudne reforme.

To stoji u saopćenju koje je objavila ta stranka, ali sam Netanyahu se još uvijek nije obratio javnosti. To sugerira da je Netanyahu odlučio praktički suspendirati prijedlog sporne reforme, ali od nje nije odustao. Radi se, navodi The Guardian, o svojevrsnom solomonskom rješenju koje vjerojatno neće zadovoljiti nijednu stranu u sporu, ali će omogućiti premijeru još vremena kako bi našao rješenje.

Djelomična kapitulacija pred prosvjednicima?

Kako javlja The Guardian, Netanyahu planira odgoditi kontroverznu pravosudnu reformu za nekoliko sedmica, što se može smatrati djelomičnom kapitulacijom pred demonstrantima. U saopćenju krajnje desne stranke navodi se kako će prijedlog pravosudne reforme biti prebačen za sljedeću sjednicu parlamenta, koja će se održati nakon sljedećeg praznika Pashe.

Krajnje desna stranka Ben-Gvir je objavila kako je Netanyahu u zamjenu za pristanak na odgodu prihvatio formiranje civilne "nacionalne garde", čije snage će biti pod kontrolom ministarstva sigurnosti, koje kontrolira Ben-Gvir.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()