Nepoznati kupac od belgijske kompanije kupio 49 tenkova Leopard 1 za Ukrajinu

Izvor koji ima izravna saznanja o poslu rekao je da je tenkove kupio "glavni njemački odbrambeni igrač"

09.08.2023. 20:54
  • Podijeli:
Leopard 1_tenk_Foto Wikimedia Rainer Lippert-63dcff625ae79.webp Foto: Wikimedia / Rainer Lippert

Desetine polovnih tenkova Leopard 1 koji su nekada pripadali Belgiji kupila je jedna velika evropska država za ukrajinsku vojsku koja se bori protiv Rusije, tvrdi trgovac oružjem koji ih je prodao.

Freddy Versluys, izvršni direktor privatne odbrambene kompanije OIP Land Systems, rekao je za Guardian da je prodao 49 tenkova drugoj evropskoj vladi, koju nije mogao imenovati zbog klauzule o povjerljivosti. Rekao je da također ne može otkriti cijenu. Versluys je dodao da bi moglo proći i do šest mjeseci prije nego što tenkovi budu na ratištu u Ukrajini.

Versluys je prethodno kupio 50 tenkova Leopard 1 za 37.000 eura svaki (oko 29.600 funti) koje je belgijska vlada stavila izvan upotrebe 2014. kao dio šireg trenda među zapadnim zemljama smanjenja troškova odbrane.

Izvor koji ima izravna saznanja o poslu rekao je da je tenkove kupio "glavni njemački odbrambeni igrač".

Njemačke novine Handelsblatt izvijestile su u utorak navečer da je kupac bio proizvođač oružja Rheinmetall koji je planirao većinu oružja pripremiti za izvoz u Ukrajinu. Kompanija i njemačko ministarstvo odbrane nisu komentarisali.

Leopardi njemačke proizvodnje bili su u središtu javne svađe ranije ove godine nakon što je belgijska ministrica odbrane Ludivine Dedonder izjavila da razmatra kupovinu tenkova, ali je optužila kompaniju da pokušava ostvariti "ogromnu zaradu" od prodaje. Versluys je tada zanijekao da mu se belgijska vlada obratila.

Sukob je naglasio teškoću s kojom su se suočile zapadne vlade koje pokušavaju pronaći oružje za Ukrajinu nakon više od godinu dana intenzivnog ratovanja - oružje koje su odbacili kao zastarjelo sada je u velikoj potražnji, a često je u vlasništvu privatnih kompanija.

"Činjenica da napuštaju našu kompaniju dokazuje da smo tražili poštenu tržišnu cijenu i da ih je neo bio više nego sretan uzeti", rekao je Versluys u utorak na LinkedInu, popraćen slikom tenkova pored boce ukrajinske votke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()