Nema dogovora oko slanja tenkova

Nastavlja se rasprava saveznika Ukrajine

20.01.2023. 19:09
  • Podijeli:
tenkovi_leopard  reuters-63cad8068042b.webp Foto: Reuters

Saradnici ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog kazali su danas da će Kijev na kraju dobiti zapadnu vojnu pomoć koja mu je potrebna za okončanje ruske invazije.

"Postajemo jači", rekao je Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog. "A sve što još nismo dobili, dobit ćemo."

Jermak je to komentirao nakon što je poljski ministar odbrane rekao da odluka o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini nije donesena.

Na konferenciji za novinare američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je da je to tako.

"Dakle, ova grupa neće usporiti. Nastavit ćemo kopati duboko", dodao je.

"Nastavljamo raditi na tome da odogovorimo na ukrajinske zahtjeve o tenkovima i drugim oklopnim vozilima. Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je značajnu donaciju Challengera Ukrajini. I ovo je prvi put da se zapadni tenkovi uvode u rat u Ukrajini", rekao je američki ministar pohvalivši Britance zbog odluke, prenosi Index.hr

Trenutno je izvozna dozvola za Leopard 2 u vlasništvu Njemačke, što znači da je i drugim zemljama potrebno odobrenje Njemačke za slanje svojih tenkova u inozemstvo.

Uz nedostatak bilo kakvog dogovora u zračnoj bazi Ramstein danas, očekujte da će se ova rasprava nastaviti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()