Naučnici došli do inovativne ideje za smanjenje ugljen-dioksida

Svijet bi dobio mogućnost da zauvijek smanji emisiju CO2 u atmosferu

14.02.2023. 07:11
  • Podijeli:

Sa Američkog kontinenta vam donosimo jednu inovativnu priču, o smanjenju emisije ugljen-dioksida u budućnosti.

Dok se svijet bori sa klimatskim promjenama, stručnjaci iz Kalifornije udružili su se sa kanadskom kompanijom u ideji da iskoriste kamenje za smanjenje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Riječ je o inovaciji u kojoj bi se beton koristio u svrhu mineralizacije CO2, što u ovoj kompaniji navode kao poseban model u borbi protiv klimatskih promjena.

Kako navode naučnici u Ujedinjenim nacijama uklanjanje milijardi tona ugljen-dioksida iz atmosfere biće neophodno za ograničavanje klimatskih promjena za šta je potrebno "uhvatiti" i blokirati CO2. Baš to rade ovi stručnjaci.

"Heirloom koristi nešto slično krečnjaku da bi se izvukao ugljen-dioksid iz atmosfere, što je prirodni proces krečnjaka koji je ipak spor. Mi ovdje ipak nastojimo ubrzati ovaj proces da bi krečnjak upio što više ugljen-dioksida.“

S obzirom da ne postoji nijedno sigurnije mjesto za skladištenje CO2, osim ispod Zemljine površine, beton kao građevinski materijal je najidealnije rješenje.

Ako bi ova ideja uskoro bila realizovana, svijet bi dobio mogućnost da zauvijek smanji emisiju CO2 u atmosferu, a samim tim i njegov uticaj na klimatske promjene.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()