Nastavljaju se pregovori u Kairu. "Izrael je manje više prihvatio primirje"

Sve će biti poznato u narednih nekoliko dana

03.03.2024. 09:17
  • Podijeli:
Tan2024-02-1323452162_9 rafa gaza AP PhotoFatima Shbair-65ccb4423e275.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Izrael je "manje više" prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na "Hamasov teren", rekao je američki dužnosnik, u trenutku kada je SAD počeo s isporukom humanitarne pomoći Gazi iz zraka.

"Dogovor je na stolu. Izraelci su manje više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest sedmica mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi tačno definiranu kategoriju ranjivih talaca", rekao je američki dužnosnik uoči očekivanog nastavka pregovora, možda već danas u Kairu.

Agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na egipatske izvore, da se očekuje da će delegacija Izraela i Hamasa danas stići u Kairo. No, drugi Reutersov izvor upućen u pregovore rekao da Izrael neće poslati delegaciju dok ne dobije puni popis talaca koji su još živi.

"Razgovori i dalje traju" kako bi se dogovor zapečatio prije početka ramazana, svetog mjeseca za muslimane koji počinje za sedam dana, rekao je za Afp dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Po njegovim riječima, posljednjih sedmica je došlo do značajnog napretka, ali kao i uvijek "nema sporazuma dok sve nije dogovoreno".

"Izraelci su u načelu prihvatili elemente sporazuma", rekao je dužnosnik. Precizirao je da je šestosedmično primirje zamišljeno kao "prva faza", u cilju da se ostvari "nešto trajnije" kako bi se u puno većoj mjeri mogla dostaviti humanitarna pomoć.

Hamas nije odustao od stava da privremeno primirje mora biti početak procesa prema potpunom okončanju rata, rekli su egipatski izvori i dužnosnik Hamasa za Reuters. Egipatski izvori rekli su, prema Reutersu, da su Hamasu ponuđene garancije da će uvjeti trajnog prekida vatre biti razrađeni u drugoj i trećoj fazi dogovora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()