Nasilje na internetu u porastu: Najčešće mete tinejdžerke

Iako ključna, roditelji su zbog nedovoljno informacija i razgovora sa djecom, ujedno i najslabija karika u lancu onih koji se trebaju baviti problemom nasilja na djecom i mladima

17.05.2024. 09:22
  • Podijeli:
žena, mobilni telefon, internet, tuga, nasilje, plač, suze - shutterstock-65674e78996ad.webp Foto: Shutterstock

Broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu raste iz dana u dan, a najugroženije su djevojčice od 14 do 18 godina.

Broj razgovora o temi nasilja u digitalnom okruženju na UNICEF savjetodavnoj liniji za djecu i mlade “Plavi telefon” u protekle tri godine povećan je pet puta. U ovom periodu više djece i mladih, kao i njihovih roditelja obratilo se i nadležnim institucijama, što dodatno ukazuje na važnost prevencije nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, prenosi BHRT.

Samo u proteklih osamnaest mjeseci nadležnim institucijama su iz UNICEF savjetodavne linije za djecu i mlade, Plavi telefon proslijedili 77 prijava zbog sumnji na nasilje. Od toga se 21 odnosi na nasilje putem interneta. Niti jedna ovakva prijava nije zabilježena do prije tri godine. Uglavnom se radi o djeci i mladima uzrasta od 10 do 18 godina. Najugroženija kategorija su djevojčice uzrasta 14 do 18 godina.

– U smislu da često se dopisuju sa osobama, upoznaju osobe putem društvenih mreža, započinju komunikaciju, šalju svoje intimne fotografije i onda postepeno dolazi do ucjena i zastrašivanja, prijetnji i slično – kaže psiholog i savjetnica Maja Kovačević iz Plavog telefona.

Iako ključna, roditelji su zbog nedovoljno informacija i razgovora sa djecom, ujedno i najslabija karika u lancu onih koji se trebaju baviti problemom nasilja na djecom i mladima. Stručnjaci smatraju da je najvažnije djelovati u vaspitno-obrazovnim institucijama.

– Da se daju instrukcije roditeljima na koji način da se bore sa ovom nemani, a posebno s obzirom na veliki broj seksualnog zlostavljanja putem elektronskih uređaja, odnosno sekstinga da pomognemo djeci, odnosno da pružimo socijalnu i emocionalnu podršku djeci nakon što su bili izloženi ovakvom vidu problema – navodi socijalni pedagog Lejla Kuralić-Čišić.

Prema istraživanju World Visiona od prije nekoliko godina, čak 48 posto ispitane djece reklo je da se osjećaju nevidljivim svojim roditeljima i nastavnicima. Upravo ta djeca najviše vremena provode na internetu i najpodložnija su za iskorištavanje i različite vrste zloupotreba.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()