NASA počinje nezavisnu studiju o NLO-ima

Američka svemirska agencija otvorila je studiju s timom nezavisnih naučnika koji će analizirati neidentifikovane vazdušne fenomene

Autor: UNA HR
26.10.2022. 07:12
  • Podijeli:
nlo-pixabay.jpg

Prethodno su američki vojni zvaničnici predstavili nove videozapise NLO-a na otvorenom saslušanju u Kongresu. Baza podataka izvještaja o NLO-ima uključivala je oko 400 incidenata, u odnosu na 143 procijenjena u prethodnom izvještaju.

Tim će se fokusirati isključivo na podatke koji nisu povjerljivi. Nakon završetka istraživanja izvještaj će biti javno objavljen.

Sve će biti javno objavljeno

S NASA-ine strane za misiju je zadužen, Daniel Evans, pomoćnik zamjenika saradnika administratora za istraživanje u NASA-inoj Upravi za naučne misije, a nezavisni studijski tim agencije vodi astrofizičar David Spergel, koji je predsjednik Udruženja Simons u New Yorku.

"U skladu s NASA-inim načelima otvorenosti, transparentnosti i naučnog integriteta, ovaj će izvještaj biti javno objavljen", rekao je Evans. "Svi NASA-ini podaci dostupni su javnosti – tu obavezu shvatamo ozbiljno – i činimo ih lako dostupnima svima da ih vide ili proučavaju".

Neidentifikovani vazdušni fenomeni od interesa su i za nacionalnu sigurnost i sigurnost u vazdušnom saobraćaju, a studija je usklađena s jednim od NASA-inih ciljeva da osigura sigurnost aviona.

Treba vidjeti o čemu je tu zapravo riječ

"Bez pristupa opsežnom skupu podataka, gotovo je nemoguće provjeriti ili objasniti bilo koje opažanje, zbog čega je fokus studije informisati NASA-u koji bi se podaci mogli prikupiti u budućnosti kako bi se naučno razaznala priroda NLO-a", kažu u NASA-i.

Kako navode iz NASA-e, u istraživanju će učestvovati 16 vodećih svjetskih naučnika, stručnjaka za obradu podataka i umjetnu inteligenciju te stručnjaci za sigurnost u avionu.

Rad na novom projektu trebao bi trajati devet mjeseci, a rezultati bi trebali biti dostupni javnosti sredinom 2023. godine.

NASA je najavila ovaj istraživački panel još prošlog ljeta, nakon što su u američkom Kongresu održana prva saslušanja nakon 50 godina na kojima su objavljeni video snimci NLO-a.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()