NASA-in naučnik: Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vašeg života

Zdravstvene vlasti u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji označile su uzbunu zbog nesmiljene vrućine i pozvale ljude da se sklone u hlad od sunca koje prži te da unose dovoljno tekućine u organizam

18.07.2023. 16:57
  • Podijeli:
toplotni-val-dejan-rakita-pixsell.jpg

Južnu Evropu, sjevernu Afriku, dijelove Azije i Ameriku zahvatili su toplotni valovi, a Grčka se bori s požarima.

Zdravstvene vlasti u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji označile su uzbunu zbog nesmiljene vrućine i pozvale ljude da se sklone u hlad od sunca koje prži te da unose dovoljno tekućine u organizam, javljaju agencije i ističu da je Evropa kontinent koji se najbrže zagrijava.

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da će toplotni val stići i u sjevernu Afriku i da će biti gori od onoga koji je trenutno nad Mediteranom. Dijelovi južne Evrope suočavaju se s toplotnim valom koji donosi najviše temperature ove godine.

Evropska svemirska agencija za Siciliju i Sardiniju za danas je prognozirala 48 Celzijevih stepeni, no drugi prognostičari očekuju da će najviša temperatura tamo biti oko 46 °C. Italijane su službe upozorile da se pripreme za "najintenzivniji toplotni val ljeta i jedan od najintenzivnijih svih vremena".

Francuska danas očekuje temperature iznad 40 Celzijevih stepeni u nekim dijelovima zemlje, upozorila je francuska meteorološka agencija. Korzika i dijelovi južne i jugoistočne Francuske bit će pogođeni najvišim temperaturama, navodi Meteo France, a noćne temperature "ostat će visoke", prenosi Index.hr.

Španija se bori s trećim toplotnim valom ovog ljeta. U Madridu će temperature doseći gotovo 40 stepeni, nakon čega će pasti prema 30 °C pa za vikend ponovo početi rasti.

Temperature u Grčkoj su se posljednjih dana popele iznad 40 Celzijevih stepeni. Vlasti su prošlog petka i ponovo tokom vikenda bile prisiljene zatvoriti atinsku Akropolu.

Naučnik NASA-e izjavio je da će ovo ljeto biti najhladnije do kraja naših života. "Većina ljudi još uvijek ne zna u kakvoj su opasnosti", objavio je Peter Kalmus na Twitteru.

"Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vaših života i to ne bi trebalo biti samo mem - trebalo bi biti zapravo zastrašujuće", kaže.

Kalmus je pozvao na prestanak upotrebe fosilnih goriva što je prije moguće, prije nego što je u sljedećem tvitu pojasnio da će "uvijek postojati regionalne i međugodišnje varijacije, ali u prosjeku trendovi topline znače da će ovo biti najhladnije ljeto u svijetu još jako dugo vrijeme".

Također je rekao da je moguće da se planet počne hladiti do kraja stoljeća ako svijet i društvo "uđu u klimatski vanredan režim".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()