Napetosti završene: Izmirili se Iran i Pakistan

Obnovljeni diplomatski odnosi

19.01.2024. 18:05
  • Podijeli:
iran pakistan reuters-65aaa2ca8e044.webp Foto: Reuters

Pakistanski i iranski ministri vanjskih poslova razgovarali su u petak telefonom i razgovarali o najnovijoj situaciji nakon što su dva susjeda pokrenula zračne napade na "teroriste" na teritoriju drugoga. Pakistan je službeno objavio da obnavlja u potpunosti diplomatske odnose.

Prema pakistanskom ministarstvu vanjskih poslova, Jalil Abbas Jilani rekao je svom iranskom kolegi Hosseinu Amir-Abdollahianu da je njegova zemlja spremna raditi s Iranom.

"Ministar vanjskih poslova Jilani izrazio je spremnost Pakistana da radi s Iranom na svim pitanjima koja se temelje na duhu međusobnog povjerenja i saradnje. Naglasio je potrebu za tješnjom suradnjom u sigurnosnim pitanjima", saopćilo je ministarstvo na X.

Amirabdollahian je kazao svom pakistanskom kolegi Jalilu Abbasu Jilaniju u telefonskom razgovoru da Islamska Republika Iran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet bratske zemlje Pakistana.

Iranski šef diplomatije također je pozvao na ozbiljno praćenje sigurnosne i vojne saradnje, ističući da iranske snage neće dopustiti terorističkim grupama da izvode sabotaže u zemlji.

Ukazujući na nedavni iranski napad na skrovište takozvane terorističke skupine Jaish al-Adl unutar pakistanskog tla, ustvrdio je da obavještajni dokumenti pokazuju da se više od 50 terorista spremalo izvesti terorističke napade na Iran.

Nadalje je rekao da se u trenutnim okolnostima u Palestini, gdje "Izraelim čini zločine nad potlačenim narodom, od utjecajnih zemalja islamskog svijeta poput Irana i Pakistana očekuje da održe jedinstvo".

Pakistanski ministar vanjskih poslova je istakao da obje države imaju zajednički stav u borbi protiv terorizma, dodavši da Islamabad ističe potrebu za održavanjem konstruktivnih i bratskih veza s Teheranom.

U telefonskom razgovoru pakistanski pef diplomatije službeno je pozvao iranskog kolegu da posjeti Islamabad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()