Napeto u Sudanu, evakuisano osoblje američke ambasade

Nastavljaju se borbe između suparničkih komandanata

23.04.2023. 09:03
  • Podijeli:
Entoni Blinken_Tanjug AP-6444d7e34d894.webp Foto: Tanjug/AP

Američka vojska evakuisala je osoblje američke Ambasade iz Kartuma, izjavio je predsjednik Džozef Bajden i dodao da Vašington obustavlja operacije u svom predstavništvu u Sudanu jer se nastavljaju borbe između suparničkih komandanata.

"Ovo tragično nasilje u Sudanu već je koštalo života stotine nevinih civila. To je nesavjesno i mora prestati", naveo je Bajden u saopštenju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su svi zaposleni u ambasadi i njihove porodice bezbjedno evakuisani i da će SAD nastaviti da pomažu Amerikancima u Sudanu u planiranju sopstvene bezbjednosti.

Osoblje Ambasade SAD i mali broj diplomatskog osoblja iz drugih zemalja evakuisani su u operaciji koja je obuhvatila manje od 100 ljudi.

Nešto više od 100 američkih vojnika za specijalne operacije bilo je uključeno u evakuaciju, ulazak i izlazak iz Sudana. Zaraćene sudanske frakcije na terenu nisu pucale na njih, saopštili su američki vojni zvaničnici.

Drugi strani državljani počeli su juče da se evakuišu iz luke na Crvenom moru u Sudanu.

Japanska stanica TBS javila je da će članovi osoblja UN, uključujući japanske državljane i njihove porodice, biti evakuisani iz Sudana danas.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()